Elindul az Aranyhal Project

2010.08.02. 17:38

Szegénylegény békésen pecázott a Duna parton, mikor egy szokatlan fogás akadt a horgára. Közelebbről megnézte a meglepetten pislogó aranyhalat, aki a legnagyobb döbbenetére megszólalt: "Ha elengedsz, teljesítem három kívánságodat." A legény megkönyörült rajta, és visszadobta az aznapi vacsorára szánt halat. Kívánt hármat, és csodák csodájára, a kívánságok valóra váltak.

Persze a csodatevő aranyhal létezését mai napig nem sikerült tudományosan alátámasztani, én mégis hiszem, hogy a kívánságok teljesülhetnek, csak valamivel nehezebben, mint a mesékben.


Az Aranyhal Projectet azért találtam ki, hogy egy terv alapján érhessem el a céljaimat. Határidőnek az év utolsó napját tűztem ki, tehát öt hónapom van a változásra - öt hónap, ami elpazarolva semmit sem ér, célirányosan fejlődve viszont nagy változásokat jelenthet. Meghívtam néhány ismerősömet, hogy segítsük egymást az úton. Nem szükséges, hogy azonos célokért küzdjünk, ha látjuk a másikat tevékenykedni, ez erőt ad nekünk is, és így a tétlenkedőket sem hagyjuk elsumákolni a fejlődést. Szeretném ösztönözni azokat az értékes embereket, akik résztvesznek ebben a projectben.


Hogyan fogj hozzá?

Gondolkodj el azon, hogyan képzeled el magad az év utolsó napján, miben leszel másabb, jobb, min szeretnél addig változtatni. Melyek azok a területek, amik a legfontosabbak számodra?

Ne célozz meg sok különálló területet, mert el fogsz veszni a feladatokban, össze fog zavarni a sok különböző cél, de azt sem ajánlom, hogy csupán egy területen határozz meg célokat, mert ez egyoldalúvá teheti ezt a pár hónapot.

Ha megvan, hogy milyen területeken akarsz célokat kitűzni, ülj le, vegyél papírt-ceruzát, vagy egy üres dokumentumot magad elé, és kezdd el írni az ölteteidet, vágyaidat, írj le mindent, ami eszedbe jut a project-tel kapcsolatban - az ilyen agymenések nagyon hasznosak szoktak lenni, ugyanis sok jó ötlet elveszik, ha nem írásban gondolkodsz.

Azt is ki kell találnod, mi az első lépcsőfok, mit fogsz most tenni a kitűzött célokért. Nem jó egyik napról a másikra edzéstervvel elhalmozni magad, de első lépésként hozzászokhatsz, hogy hetente háromszor eljárj kondizni. Öt hónapunk van, több fokozatot is fel lehet állítani a célhoz tartó úton. Valószínűleg nem fogsz az első hónapban másfélszer annyit keresni, mint eddig, de rásegítheted magad, hogy év végére már igen.

Szóval összefoglalva a lényeg:
- Találj olyan területeket az életedben, amit fejleszteni szeretnél. Ilyen például a Csajozás, Nyelvtudás, Pénzkeresés, a Szakmád, stb. 3 fő területet ajánlok, de ezen tetszés szerint változtathatsz.
- Ezeken a területeken belül tűzz ki célokat. Vázlatpontokban írd körül, hogy miben szeretnél mást az év végére. Például: egy webshop létrehozása, a pocakod leadása, havi X kereset, angol nyelvvizsga, összetartó szociális kör kialakítása, stb.
- Tudd, hogy mi legyen az első lépcső. Gondold végig, hogyan tudod elérni a célodat, és ezek alapján állítsd fel az első hónaphoz tartozó terveket. Elég az első hónapot, mert nem tudod megtervezni mind az ötöt előre - ez majd menetközben változik, alakul. Erre is hozok példát: hetente háromszor kondi, káros ételek-italok mellőzése, napi szintű tanulás a szakmádban, kegel gyakorlatok minden nap, pénzügyi tanácsok, cikkek elolvasása és betartása, stb.


Ahhoz, hogy konkrétan, lényegretörően le tudd írni a céljaidat, és néhány vázlatpontban könnyen össze tudd foglalni, gondolkodj ezeken a kérdéseken:

- Mi az a néhány terület, amiben fejlődni szeretnél?
- Mit szeretnél ezeken belül elérni? (mindegyik területre külön fejtsd ki)
- Mit tudosz tenni, hogy megvalósuljanak az előbb leírt céljaid?
- Mi a következő lépcső, mit kell megtenned ebben a hónapban, hogy év végére elérhesd a céljaidat?


Mit várok el minden résztvevőtől?

Egy összefoglalást az előbb feltett négy kérdésre, amiből megtudjuk, hogy mik a céljaid, és hogyan akarsz tenni értük. Ez szükséges, mert csak úgy tudjuk motiválni egymást, ha ismerjük is egymás céljait.

A másik fontos dolog, amit kérek, hogy néhány naponként tegyünk jelentést a blogra azzal kapcsolatban, amit az előző bejegyzés óta tettetek a célokért. Hetente két bejegyzés jó, de legalább egyszer közöljétek, mikor mivel segítettétek magatokat előre, mennyi időt fordítottatok a feladatokra.


Mindenkinek sok sikert a célok kitűzéséhez, és a project elkezdéséhez. Ne feledjétek, már augusztus van, tehát elkezdődött a dolog. Kezdjük el megvalósítani, ami papíron már megvan.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása